Khamis, Pound British memegang perolehannya berbanding Dolar Amerika walaupun data pada bulan Januari  menunjukkan bahawa pengilangan British menurun sehingga 7 bulan minima kerana pengeluaran baru serta tempahan adalah perlahan.

Pasangan matawang GBP/USD naik 0.40% bernilai 1.4245, kekal di bawah sesi maksimum 1.4274.

Markit, syarikat penyelidikan memaklumkan bahawa pada bulan Januari indeks pembeli pengilangan British menurun, mencapai 55.3 berbanding bacaan Disember 56.2.

Pakar pasaran juga telah meramalkan keputusan bacaan pada 56.5.

Ia menunjukkan bahawa lonjakan penurunan, walaupun ia masih tidak menentu berbanding purata jangka panjang.

Dimakluman bahawa lonjakan pengeluaran bulan sebelumnya dan pesanan baru adalah menurun,sementara kos bahan mentah adalah meningkat. Ini menyokong kos kemasukan dan meningkatkan harga perniagaan.

Pakar-pakar pasaran menunjukkan kombinasi harga yang tidak diingini dimana gabungan kenaikan harga dan pergerakan perlahan pada permulaan tahun ini. Mereka menambah bahawa permintaan akan memerlukan pengukuhan dalam jangka pendek untuk mengelakkan momentum lonjakan yang semakin hilang tidak lama lagi.

Permintaan untuk matawang UK terus disokong oleh kelemahan matawang dolar Amerika disamping keyakinan terhadap ekonomi British dan juga prospek perjanjian Brexit , yang kelihatan lebih memberi faedah kepada Great Britain.

Pound British naik sedikit berbanding matawang utama lain, dengan EUR/GBP kehilangan 0.13% pada 0.8735.

Bagi zon euro, data hari Khamis mendedahkan bahawa kenaikan pengilangan pada Januari masih kukuh.

PMI pengeluaran zon Euro menunjukkan data 59.6, dimana sedikit menurun berbanding rekod maksima December 60.6.

Di samping itu, mata wang biasa berjaya naik berbanding dolar Amerika, dengan EUR/USD menaik 0.27% mencecah harga 1.2446, yang hampir kepada harga tiga tahun maksimum 1.2537 pada minggu sebelumnya.

The post Pengeluaran UK Perlahan ,Diabaikan oleh Pound British appeared first on CTCFM.

CTCFM

error: Content is protected !!