Cara Melabur Saham di eToro
Apa itu saham?

Saham adalah surat berharga yang dikeluarkan oleh syarikat perusahaan yang menyatakan bahwa pemilik surat tersebut merupakan pemilik syarikat. Jika kita membeli saham maka kita juga akan menjadi sebahagian dari syarikat tersebut. Tetapi ini bukanlah tujuan utama kita, kerana sekarang kita cuma mahu mencari keuntungan kan?

Potensi Keuntungan dari saham

Saham mempunyai nilai Capital Gain. Ini bermaksud jika sesebuah syarikat itu mempunyai plan pengurusan dan marketing produk yang baik maka harga sahamnya akan naik dan begitu sebaliknya.

Di eToro kita bisa membeli saham perusahaan besar seperti Google, Apple, Microsoft dan banyak lagi.

Sebagai contoh katakan anda membeli saham Google sebesar $100 pada harga $200/surat (anda akan dapat sekitar 0.5 surat saham). Kemudian anda cuma  memegang saham ini selama 2 bulan, kemudian dibulan ke dua Google mengeluarkan laporan kewangan yang menyatakan peningkatan keuntungan syarikat, maka ini bermakna saham anda telah naik 50%. Ini bermakna saham yang anda  beli dengan modal $100 kini telah berharga $150. Maka anda menjual semula saham tersebut, ia bermakna anda telah untung $50 sesaham.

Saham Sesiai Untuk Siapa?

Saham sesuai untuk mereka yang memiliki modal paling sedikit $1000. Ini disebabkan pelaburan di bursa saham sebaiknya untuk tempoh jangka panjang. Maka, jika anda mempunyai modal yang besar kemungkinan besar anda akan mendapatkan keuntungan yang lebih besar.

Saham terkenal sebagai pelaburan selamat lebih-lebih lagi Syarikat-syarikat Blue Chip Wallstreet seperti Apple, Facebook, Google, Tesla, Netflix dan Amazon. Ini merupakan antara syarikat gergasi yang tidak mudah dilupuskan. Walaubagaimanapun masih terdapat banyak lagi syarikat seperti itu di eToro. Silakanlah untuk  survey sendiri nanti.

Bagaimana cara membeli saham di eToro?

Langkah 1 – Masuk ke Akaun eToro anda (jika belum punya akaun klik disini untuk mendaftar)

Langkah 2 – Klik Markets kemudian klik stocks

etoro-copytrader-pakar-klik market

Pilih saham yang akan anda beli

etoro-copytrader-pakar-pilih-saham

Dalam contoh ini saya memilih saham Facebook kemudian klik BUY Saham Facebook

etoro-copytrader-pakar-pilih-saham-buy

Setelah klik BUY maka akan muncul page seperti dibawah.

etoro-copytrader-pakar-pilih-saham-buy-page

Perhatikan gambar diatas, dan baca penjelasan selanjutnya.

1. Trade itu untuk beli saham langsung.

2. Amount adalah jumlah dana yang akan digunakan untuk membeli saham.

3. Units adalah jumlah berapa perjanjian saham yang boleh diperolehi dengan dana anda.

4. Of equity ini adalah peratusan dari dana yang anda gunakan untuk membeli saham tersebut.

5. Stop Loss ini berfungsi untuk menjual saham yang telah dibeli secara automatik. Sewaktu membeli sesuatu saham, anda akan menetapkan dahulu berapa nilai kerugian yang sanggup anda ikuti. Ini bermakna, jika saham tersebut jatuh sehingga nilai Stop Loss, sistem akan menjual secara automatik saham anda tersebut. ‘Saham ada masa naik, ada masa turun.’ Jika anda menetapkan stop loss pada kadar sedikit.  Jika anda telah terjual, kemudian ia naik semula, pastilah anda menyesal kerana ia telah terjual secara automatik kemudiannya. Kata-kata expert ‘High Risk, High Profit.’

6. Leverage ini adalah tumpuan, dengan menggunakan leverage anda boleh meminjam dana eToro untuk anda membeli saham lebih besar dari dana yang anda dimiliki. Anda boleh menggunakan X1 yang bermaksud tidak menggunakan leverage.

7. Take profit itu adalah berlawanan stop loss, fungsinya untuk menjual saham anda secara automatik ketika sudah sasaran keuntungan anda tercapai.

8. Overnight fee adalah yuran pengurusan. Maksudnya adalah jika anda telah menggunakan leverage maka anda perlu membayar yuran pengurusan tersebut kepada eToro. Jumlah yuran adalah bergantung kepada leverage yang anda gunakan.  Yuran yang dikenakan disini mengikut bilangan hari yang digunakan. Jika anda menggunakan leverage X1 (tanpa leverage) maka tiadalah yuran overnight fee.

Berhubunglah dengan Jutaan Investor & Trader Seluruh Dunia

Kami seperti anda membenci Saham SCAM yang penipu!

 

error: Content is protected !!